top of page

Aktiv formidling: Gullgruven i din kulturminneplanVåler kommune er et historisk sted for det kommende nasjonaljubileet i 2030. Hør formidlingen på QR-koden lenger ned i blogginnlegget (publisertvianettsidene til izi.travel eller appen izi.travel).

Som kulturarbeider sitter du med et spennende mulighet: Kulturminneplanen er en skattkiste. Denne skattkisten er fylt med historier, identitet og stolthet. Men hvordan kan du åpne denne skattkisten og dele innholdet med verden? Svaret er enkelt: Aktiv formidling.


Aktiv formidling er mer enn bare informasjon. Det handler om å skape engasjement, vekke nysgjerrighet og gi folk en levende opplevelse av kulturminnene. Ikke on-line, men ON-SITE.


Gjennom aktiv formidling kan du:

  • Gjøre historien levende: Forvandle tørre fakta til spennende fortellinger, interaktive opplevelser og digitale verktøy. La folk ta del i fortidens drama og hverdagsliv.

  • Skape stolthet og identitet: Gi innbyggerne og gjester en dypere forståelse av sitt lokalsamfunn og sin plass i historien. Bygg bro mellom generasjoner og skap et sterkere samhold.

  • Øke verdiskapning: Tiltrekke seg turister, skape nye arbeidsplasser og gi lokalt næringsliv et løft. Kulturminner kan bli en drivkraft for bærekraftig utvikling.


Din kulturminneplan er en gullgruve av ideer. Den inneholder en oversikt over alle kulturminnene i kommunen din, og gir deg et solid grunnlag for å starte med aktiv formidling. Her er noen tips:

  • Finn din målgruppe: Hvem ønsker du å nå med din formidling? Barn, familier, turister, lokalbefolkningen? Tilpass budskapet og formatet til målgruppens behov.

  • Varier din formidling: Bruk en blanding av metoder for å holde interessen oppe. Informer og bruk den Aktive formidlingen med flyers, roll-ups, plakater og merking med QR-koder.

  • Kulturarrangementer: Arranger guidede turer, workshops og foredrag.

  • Podkast: Produser en serie med podcaster. Dette kan være gode samtaler med lokale historikere, kjentfolk og fagpersoner skaper engasjement og interesse for historie og stedets identitet. Involver politikere i arbeidet ved å invitere dem inn til samtale om historier i kulturminneplanen.

  • Samarbeid med andre: Samarbeid med lokale aktører som historielag, forfattere, museer, stiftelser, Rotary, historielærere, industribedrifter og reiselivsnæringen. Sammen kan dere skape et bredt og engasjerende tilbud.


Aktiv formidling er en investering i fremtiden. Det er en investering i kunnskap, identitet og lokalsamfunnsutvikling. Det er en investering som vil gi avkastning for fremtiden.


CASESTUDY:

I 2022 produserte StoryPhone en formidling for Våler kommune. Den var basert på kulturminneplanen deres. Vi valgte ut jernbanehistorien, Olav den Hellige, krigshistorien og en kjente personlighet og kulturlandskapet i kommunen.


Her er en QR-kode som tar deg til denne formidlingen.Aktiv formidling for din kulturminneplan

Du kan starte et eventyr i dag! Grip fatt i din kulturminneplan og se på muligheter for å å skape aktiv formidling. Dette vil låse opp deres skattkiste av historier, identitet og stolthet.


Webinarer

StoryPhone kjører en serie med webinarer med tema Aktiv formidling. Du kan meld deg på et av disse på denne lenken. Webinaret varer i 30 minutter. Det er åpent for spørsmål på slutten av webinaret, og for de som ønsker det kan man logge på 15 minutter før eller bli sittende 30 minutter, for å få svar på det DU lurer på.

70 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page