top of page

POPOPP-utstillingKan vi aktivere kulturminneplan som en utstilling? Vi så at 17. mai nærmet seg og Hamar er kjent som Janitsjarbyen i Norge. Kunne vi løfte denne historien frem og gjøre den tilgjengelig for byens innbyggere?


Hamar kulturhus, Teater Innlandet og Biblioteket ligger i samme lokale i Hamar. De har en stor foajé. De likte idéen og ble med.


Hamar er også medlem i UNESCO Creative City of Media Arts. Med mobil teknologi kunne vi skape en formidling som var åpen 24/7.


Vi trengte en stram metodikk. Vi valgte: Fem montere. Fem tema. Fem objekter. Digitalt innhold. Kulturhusets foaje som arena - og åpningstid.


Utstillingen er satt opp som fem montere, hver dedikert til et spesifikt tema. Gjennom bruk av moderne teknologi og QR-koder får publikum muligheten til å oppleve historiene, bildene og filmene som er knyttet til hvert tema.


Utstillingen ble åpnet 16. mai og står frem til 1. juni.


Innhold

Her er våre tanker om det tematiske innholdet:


Musikken: En symfoni av noter og arkiv

Det første monteret i utstillingen tar deg med inn i janitsjarmusikkens verden. Her kan du skanne QR-koden og høre om repertoaret, notene og arkivet som har preget janitsjarmiljøet.


Objekt: Notepapir av Hamarmarsj brettet som en svane.


Historien: Fra beskjeden begynnelse til voksende stabilitet

Det andre monteret tar deg med tilbake i tid, til janitsjarmusikkens opprinnelse i Hamar på midten av 1800-tallet. Her kan du lytte til historiene om hvordan korpsene ble etablert, nedlagt og til slutt oppnådde en stabil vekst i byen. Gjennom bilder og fortellinger får du et innblikk i hvordan musikken har vært en del av Hamars historie og kulturarv.


Objekt: Samtlige munnstykker som utgjør Janitsjarbesetning.


Festivalen: Janitsjarmusikkens triumf i Hamar

Det tredje monteret tar deg med på en reise gjennom Janitsjarfestivalens historie i Hamar. Ved å skanne QR-koden får du høre historiene om festivalens opprinnelse og hvordan den har blitt arrangert hele 14 ganger. Festivalen har satt Hamar på kartet som Norges janitsjarby og har bidratt til å feire og fremme janitsjarmusikkens betydning i regionen.


Objekt: Samling av samtlige medaljer til alle 14 festivaler.


Karrierer: Når lidenskap blir til profesjon

Det fjerde monteret fokuserer på de talentfulle korpsmedlemmene som har lyktes med å gjøre janitsjarmusikken til en profesjonell karriere. Ved å skanne QR-koden kan du bli inspirert av historiene om hvordan enkelte medlemmer har tatt musikken sin til nye høyder, både nasjonalt og internasjonalt.


Objekt: En kube i gull med navn på alle som har fått musikalske karrierer.


Turer: Utforskning av internasjonale opplevelser

Det femte monteret tar deg med på en reise utenfor Hamars grenser. Her kan du oppleve historiene om korpsenes spennende reiser til utlandet, der de kom hjem med internasjonale minner og verdifulle erfaringer.


Objekt: Globus med kartnål på samtlige land hvor korps fra Hamar har vært på tur.

Planlegging

Popopp-utstillinger, som den du har utforsket i denne bloggartikkelen, er en metode for å aktivere og gi nytt liv til lokaler som vanligvis står tomme eller blir oversett. Her er noen tanker og tips om hvordan du kan realisere en popopp utstilling og utnytte potensialet i slike rom:


1: Identifiser egnet lokale: Begynn med å finne et passende lokale som kan fungere som vert for utstillingen. Dette kan være et tomt butikklokale, et offentlig rom eller en annen plass som er tilgjengelig for publikum.


2: Utvikle et tema: Velg et spennende tema eller en historie som er relevant for området eller samfunnet der utstillingen skal holdes. Dette kan være knyttet til kulturarv, lokale tradisjoner eller en bestemt interessegruppe.


3: Skape monterer og objekter: Del opp utstillingen i fem monterer, hver dedikert til et spesifikt aspekt av temaet. Velg et passende objekt, fotografi eller gjenstand som symboliserer hvert tema.


4: Bruk QR-koder og digitalt innhold: Gjør bruk av moderne teknologi ved å implementere QR-koder. Lag digitale historier, lydspor, bildegallerier og filmlenker som kan oppleves av publikum ved å skanne QR-kodene. Dette gir en interaktiv og engasjerende opplevelse.


5: Involver lokale miljøer: Engasjer lokale enkeltpersoner, grupper eller organisasjoner som kan bidra til historiene, samt bilder og annet relevant innhold til utstillingen. Dette skaper en følelse av fellesskap og gir et bredere perspektiv på temaet.


6: Markedsføring og informasjon: Sørg for å markedsføre utstillingen i partnerskap med lokalet, relevante miljøer og lokal presse. Del informasjon om QR-kodene og hvordan publikum kan oppleve utstillingen.


7: Åpning og interaksjon: Arranger en åpningsbegivenhet der publikum kan utforske utstillingen og delta i ulike interaktive aktiviteter. Dette kan inkludere workshops, foredrag eller musikalske opptredener relatert til temaet.


Vi tok utgangspunkt i kulturminneplanen og fant en tematikk som passer med årstiden. Metodikken er stram og gjennomførbar. Vi revitaliserer og gir liv til et viktig lokale i byens rom.


Ved å gjøre lokal kultur og historie tilgjengelig med en popopp-utstilling, kan du bidra til å styrke identiteten til ditt samfunn og samtidig gi en plattform for kunstnere, historiefortellere og kreative enkeltpersoner til å dele sine bidrag.


Så neste gang du ser et tomt lokale eller en passasjeplass, tenk på hvordan du kan bruke popopp-konseptet for å aktivere det med innhold og tematikk fra kulturminneplanen. Og ved å bruke QR-koder kan du gi publikum en unik opplevelse som vil aktivere interesse og innsikt i historien som lever der dere bor.


StoryPhone kan bistå dere med utvikling, produksjon og ferdigstilling.
69 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page