top of page

Kulturminneplan kan bli skoleoppleggHar du noen gang lurt på hvordan det var å leve i din kommune for hundre år siden? Eller hvordan kommunen ble påvirket av andre verdenskrig? Nå kan du lære om Hamars historie mens du går gjennom byens gater takket være historiske audioguider.


Disse audioguidene lastes ned på din mobiltelefon og retter seg mot et voksent publikum. Den klassiske turisten eller voksne innbyggeren.


Som voksen kan du lære mye av å ta slike guidede vandringer. Men hva med barn-og unge? Må undervisning skje på skolen? Kan elevene få oppleve undervisning rundt om i kommunen?


Aktiv skole

Sammen med Østre Toten kommune har StoryPhone utviklet et undervisningsopplegg for grunnskolen. Det baserer seg på allerede eksisterende aktiv formidling av Melkefabrikken på Kapp.


Opplegget er tilpasset kompetansemål i 7 og 10 klasse og støtter opp under tre valgte fag: Samfunnsfag, norsk og naturfag. Her tar vi hensyn til mulige forberedelser til besøket. Egne oppgaver som løses med mobiler på fabrikken med både bokstavjakt og Quiz-tur.


I tillegg har vi produsert oppgaver og innspill til arbeidsprosesser. Med dette opplegget kan elevene bearbeide kunnskapsinnhenting under besøk på fabrikken. Lærere og elever får ferdig faktaoppgaver, refleksjonsoppgaver, diskusjonsoppgaver eller fantasioppgaver. Vi bruker både skriftlige, muntlige, visuelle, teater- og drama som virkemiddel.


I tillegg har vi lagd oppgaver som anvender digitale bildetjenester med AI. Her kan elevene bruke sin kreativitet til å prøve gjenskape kontrafaktuelle bilder som viser fremtiden, dersom-atte-sli-og-så.


Potensiale

StoryPhone har de siste tre årene utviklet en rekke aktive historiske audioguider for kommuner rundt om i Norge. I Hamar sentrum kan du f.eks. gjenoppleve både historiske hendelser og kjente personer som Kirsten Flagstad, Edvard Munch og Alf Prøysen.


Guidene er utviklet i samarbeid med dyktige fagfolk på området og omfattende research, slik at lytterne kan være sikre på at informasjonen er nøyaktig og kvalitetssikret.


Alt er basert på innhold fra kommunens kulturminneplan.


Er det mulig å utvikle undervisningsopplegg for grunnskoler basert på din kommunes kulturminneplan? Jo - det kan det.


Kulturminneplan blir undervisningsopplegg

Ved å ta tak i kulturminneplanens innhold kan det skapes spennende aktiv undervisning i kommunen. Dette kan gi lærere muligheten til å ta med elevene på en spennende og engasjerende ekskursjon til f.eks. Hamar sentrum og lære om byens historie mens de er på stedet der det faktisk skjedde.


Slikt undervisningsopplegg kan bidra til å styrke elevenes identitet og tilhørighet til Hamar, samtidig som det vil øke bevisstheten om betydningen av å bevare byens historie og kulturarv.


Ved å tilrettelegge for en slik opplevelse vil lærere kunne gi elevene en dypere forståelse av byens historie og betydning.


Teknologi engasjerer

Vi tror på å aktivere elevenes mobiltelefoner. Ved å skape skape god og relevant læring samt aktiv formidling. StoryPhone har pedagogisk kompetanse og jobber med det fremste av teknologi som kan engasjere elevene.


Vi samarbeider med kommuner (skole, kultur, folkehelse og næringsavdeling). Vi samarbeider også med frivillige personer og organisasjoner som kan bidra til å skape et utvidet klasserom. Sammen kan vi aktivere kommunen.


Vi tror at denne tilnærmingen kan være til stor nytte for lærere. Slik kan de gi elevene en unik og engasjerende opplevelse av sin kommunes historie.


Vi håper å se flere skoler i Norge tar i bruk muligheten til å skape undervisningsopplegget basert på kulturminneplaner. Sammen kan vi bidra til å bevare og dele byens historie for fremtidige generasjoner.

24 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page